CFSSI i italijanski Infogrup potpisali protokol o saradnji

Bez autora
Mar 27 2012

Protokol o saradnji između Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) i italijanske kompanije Infogrup trebalo bi da omogući formiranje prve stambene štedionice u Crnoj Gori, koja bi doprinijela rješavanju stambenih pitanja stanovništva po povoljnijim uslovima. Preduslov za osnivanje prve stambene štedionice, koja bi se bavila namjenskim prikupljanjem depozita građana i preduzeća, odobravanjem kredita za rješavanje stambenih potreba i opremanjem stanova svojih štediša, biće usvajanje zakona o tim specijalizovanim kreditnim institucijama. Zakon o stambenim štedionicama će biti usvojen do kraja godine, kako bi se nakon toga omogućilo formiranje prve takve institucije u Crnoj Gori. Vlada bi trebalo da razmotri zakon, čije bi usvajanje doprinijelo rješavanju stambenih pitanja građana po povoljnijim uslovima. Štediše u stambenoj štedionici nakon dvije godine stiču pravo na dobijanje kredita po povoljnim uslovima, a za prevazilaženje dvogodišnjeg vremenskog debalansa predviđeni su zajmovi za međufinansiranje.

CFSSI i italijanski Infogrup potpisali protokol o saradnjiProtokol o saradnji između Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) i italijanske kompanije Infogrup trebalo bi da omogući formiranje prve stambene štedionice u Crnoj Gori, koja bi doprinijela rješavanju stambenih pitanja stanovništva po povoljnijim uslovima.

Preduslov za osnivanje prve stambene štedionice, koja bi se bavila namjenskim prikupljanjem depozita građana i preduzeća, odobravanjem kredita za rješavanje stambenih potreba i opremanjem stanova svojih štediša, biće usvajanje zakona o tim specijalizovanim kreditnim institucijama.

Predsjednik Odbora direktora CFSSI Danilo Popović, je nakon potpisivanja protokola, kako prenosi Mina-biznis, kazao da se nada da će zakon o stambenim štedionicama biti usvojen do kraja godine, kako bi se nakon toga omogućilo formiranje prve takve institucije u Crnoj Gori.

- Vlada bi trebalo da razmotri zakon, čije bi usvajanje doprinijelo rješavanju stambenih pitanja građana po povoljnijim uslovima. Siguran sam u realizaciju ovog projekta, ali očekujem i poteškoće – rekao je Popović i dodao da će taj projekat donijeti korist Crnoj Gori.

On je objasnio da štediše u stambenoj štedionici nakon dvije godine stiču pravo na dobijanje kredita po povoljnim uslovima, kao i da su za prevazilaženje dvogodišnjeg vremenskog debalansa predviđeni zajmovi za međufinansiranje. To su manji krediti sa kraćim rokom otplate, koji služe kao priprema za rješavanje stambenog pitanja.

- Štediše će nakon dvije godine imati priliku da kupe stan. Njihove mjesečne uplate neće biti limitirane, a zavisiće od materijalnih mogućnosti pojedinca. Kroz projekat će se omogućiti kupovina stanova onima koji to sada ne mogu – naveo je Popović.

On je dodao da CFSSI, koji su u cilju rješavanja stambenih pitanja penzionera i zaposlenih u preduzećima i državnim strukturama osnovali Vlada, Savez sindikata i Unija poslodavaca, ove godine namjerava da počne gradnju 850 novih stambenih jedinica.

Popović je rekao da se cijene stanova koje gradi CFSSI kreću od 600 do 750 eura po kvadratnom metru, kao i da će od sada, pored preduzeća, oni biti dostupni i građanima. CFSSI je do sada je izgradio preko hiljadu stanova, od čega polovinu na sjeveru Crne Gore.

On smatra da bi osnivanje stambene štedionice podstaklo štednju i dobijanje kredita, kao i da bi zakon kojim bi se regulisala ta oblast morao, uz evropske standarde, poštovati i specifičnosti Crne Gore, za šta je neophodna pomoć eksperata italijanske Infogrupe.

Generalni direktor Infogrupa Luka Renci saopštio je da će ta kompanija analizirati situaciju u Crnoj Gori, kako bi utvrdila da li postoje uslovi za dugoročna ulaganja.

Infogrup je, prema njegovim riječima, bila zainteresovana za realizaciju ovog projekta, s obzirom na to da ta kompanija pruža informatička rješenja za sektore finansija.

Renci smatra i da će zakon o stambenim štedionicama, koji bi trebalo da bude pripremljen u narednih par mjeseci, doprinijeti ostvarivanju ciljeva CFSSI-a, odnosno rješavanju stambenog pitanja za crnogorske građane po povoljnijim uslovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik